24 czerwca 2012

Kompot truskawkowy

Mój ulubiony domowy kompot owocowy.


Składniki:

umyte i odszypułkowane truskawki
woda
cukier

Sposób przygotowania:

1. Do każdego słoika nakładamy truskawki do 2/3 wysokości. 
2. Dodajemy po 4-5 łyżek cukru ( a tak naprawdę ilość cukru jest zależna od tego jak słodki chcemy kompot oraz czy owoce są słodkie czy kwaśne). Zalewamy wodą i zakręcamy.
3. Słoiki pasteryzujemy.
4. Po wyjęciu z wody przykrywamy słoiki ściereczką lub ręcznikiem by ładnie złapały wieczka.

Smacznego :)
 

 

5 komentarzy:

  1. Pycha, na zimę będzie jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lepsza wersja od tej powyżej bo smaczniejsze,bardziej aromatyczne i twardsze truskawki. Porcja na: 1kg cukru i ok 2,5~3,0 kg truskawek np.odmiany Senga-Sengana tzw murzynki.Sporządzić syrop:zagotować ok.1kg cukru z dodatkiem ok.1/2szklanki wody i na gorący wrzucić porcję truskawek,pogotować z 3-5min od wypłynięcia,aż zakipią w syropie i cedzakiem wyciągać truskawki prosto do słoika,czynność powtórzyć aż do zużycia całości truskawek.Słoiki zapełnić truskawkami do połowy,po czym zalać syropem do pełna.Zakręcić i odwrócić słoiki do góry dnem.Gotowe.Truskawki tak zrobione są twarde i słodkie,nadają się nawet do galaretek,budyniu,sernika na zimno itp. a całość do wypicia i zjedzenia po lekkim rozcieńczeniu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!