Składniki:
truskawki
cukier
Sposób przygotowania:
1. Truskawki myjemy i odrywamy ogonki.
2. Przekładamy do umytych słoików. (użyłam małych słoików 450ml) Można ugnieść truskawki, by zmieściło się więcej, ja jednak ich nie upychałam.
3. Do każdego słoika dodajemy cukier (wedle upodobania - u mnie po 3 łyżki).
4. Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zawrzenia wody.
5. Tak przygotowane truskawki serwujemy z różnymi deserami, koktajlami.
6. Zachęcam też do zrobienia malin w cukrze :)
Smacznego :)
Ja zasypuję cukrem truskawki w garnku,odstawiam aby puściły sok,potem nakładam do pełna.Truskawki pływaja w soku.Unikam wtedy pustej przestrzeni w słoiku i automatycznie robisz o połowę mniej słoików.
OdpowiedzUsuńPani Aniu, a co zrobić jak nie wszystkie wieczka się powciągały?
OdpowiedzUsuńKarina
Jak mi się nie domykają to zamieniam wieczko na nowe lub odkręcam, jeszcze raz zakręcam i pasteryzuję. A jeśli nie wieczka nie powciągały, ale słoiki są dobrze zamknięte to nic z nimi nie robię. Zanoszę do piwnicy, a potem wykorzystuję je w pierwszej kolejności.
UsuńMąż zakręcał słoiki, więc pewnie zrobił to dobrze ponieważ nic nie cieknie. Myślę, że zrobię tak jak Pani, zaniosę do piwnicy i wykorzystam jako pierwsze :-) Dziękuję za taką szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńA czy dolewamy do słoików jakąś wodę czy same puszczą na tyle soku?
OdpowiedzUsuńSame puszczą sok. Poczytaj pierwszy komentarz :) Można zrobić i tak jak Anonimowy wspomina. Pozdrawiam!
Usuń