10 stycznia 2013

Frykadelki czosnkowe

Oto fajna czosnkowa odmiana kotletów mielonych, formowanych w wałeczki.


Składniki:

50 dag mięsa mielonego (u mnie łopatka)
1 jajko
1 bułka namoczona i odciśnięta
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
l, pieprz
bułka tarta do panierowania i olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekaną drobno cebulką, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, odciśniętą bułką i przyprawami.
2. Z masy mięsnej formujemy mielone na kształt grubszych wałeczków.
3. Każdy wałeczek obtaczamy w bułce tartej, lekko spłaszczamy.
4. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
5. Takie mielone najlepiej mi smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego! 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!