21 października 2013

Kotlet schabowy w jajecznej koszulce


Składniki:

4 kotlety schabowe
2 jajka
przyprawa gyros
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kotlety cienko rozbijamy, solimy i pieprzymy.
2. Bułkę tartą (5-6 łyżek) mieszamy z czubatą łyżką przyprawy gyros.
3. Jajka mieszamy ze śmietaną.
4. Kotlety najpierw panierujemy w bułce tartej (!), potem pojedynczo przekładamy do miski z masą jajeczną, chwilę moczymy.
5. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety wyjmujemy z masy jajecznej i smażymy z obu stron na małym ogniu.

Smacznego!!!

Źródło: Niebieska Różyczka z WŻ


7 komentarzy:

  1. Ja Aniu nigdy nie panieruję inaczej.Wszystko co jest w panierce robię najpierw w mące,potem w jajku,w bułce tartej i znowu w jajku-ryby też.Taka panierka nie jest nasiąknięta tłuszczem,a potrawa jest dużo smaczniejsza.
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wymyślać "nowe schabowe",ileż można tej klasyki serwować. Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Schabowy zawsze pycha :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zainspirowałaś mnie! Takiego schabowego na pewno zrobię! Aż ślinka cieknie na samą myśl !!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!