17 maja 2014

Udka po francusku

Sposób na smaczne udka z piekarnika.


Składniki:

4 udka z kurczaka
3 łyżki musztardy francuskiej dijon
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
pół pęczka natki pietruszki
sól
słodka papryka

Sposób wykonania:

1. Mięso myjemy i osuszamy.
2. W naczyniu łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i słodką mieloną papryką.
3. Mięso nacieramy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).
4. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, wykładamy resztę marynaty i całość pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę.

Smacznego!!!

Źródło: Nikol od kuchni

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!